Klädsel och annat tänkvärt

Klädsel
Om det inte finns någon önskan från familjen så är en diskret mörk klädsel att föredra. Män kan exempelvis bära något mörkt eller svart, till exempel kostym eller liknande. Gällande slips har närmaste familjen vit slips och övriga gäster kan bära en svart eller annan diskret slips. För kvinnor kan det innebära mörka kläder med till exempel en vit scarf. Tänk samtidigt på att det alltid är bättre att gå på begravningen än att avstå bara för att du inte har "rätt" kläder.

Var i kyrkan sitter man?
Det skiljer sig mellan de olika församlingarna. Ofta sitter anhöriga och släkt/vänner samlade till höger på de första bänkarna om det inte är fler än 20-30 personer sammanlagt på ceremonin. Att de närmast sörjande sitter till höger på första bänk är det vanligast förekommande men på vissa orter kan det vara tvärtom. Fråga gärna representanten från begravningsbyrån om du känner dig osäker.

När skall man komma?
Det är lämpligt att komma ungefär en kvart före utsatt tid. På många platser finns väntrum utanför kapellen där man kan vänta innan ceremonin. Officianten och representanten från begravningsbyrån möter upp strax före och delar ut eventuella handbuketter samt svarar på frågor.

background_image: